Zie jij ook op tegen gemaakte afspraken? En ben je achteraf toch blij dat je het gedaan hebt? Wil je weten waarom je kinderen juist als jij terugkomt pas druk worden of gaan huilen? Lees hier hoe het komt dat jij dat zo ervaart en waarom juist dat wijntje je helpt!
1. Als hsp kan je slecht afspraken vastleggen
Je wordt dan bepaald. Voelen doe je in het nu, dus zeggen of jij over een week zin hebt om iets te gaan doen (winkelen in dit geval, maar dat kan natuurlijk van alles zijn), is heel lastig voor je. Op het moment dat je de afspraak maakt, kun je er veel zin in hebben, op de dag zelf totaal niet.. Leg afspraken dus het liefst vast met een escape. Leg uit dat je nu niet weet hoe je je dan voelt, dus dat de kans bestaat dat je afzegt. Het geeft je ruimte en maakt dat je er niet de hele week als een berg tegenop hoeft te zien (en het dus makkelijker is om te gaan!).
2. Je kunt slecht tegen drukte
De stad zelf, het winkelen, is voor veel hsp’s een enorme leegloper. De drukte, de verlichting in de winkels, de schreeuwerige muziek, de luchtjes… Als hsp voel, ruik, proef, zie en hoor je versterkt. Je pikt veel meer op dan een ander. Niet gek dus dat je eerder ‘vol’ zit! Vermijd sommige winkels én drukke momenten.
3. wisselende energie
Zowel jij als je hsp-kind (eren) hebben last van wisselende energieën. Dus waar het heel goed ging met de kinderen en oma, kan de stemming zomaar omslaan als jij binnenkomt. Eigenlijk zit je altijd en overal in een bubbel. Als er iemand in je buurt komt, worden de energieën vermengd en ontstaat een nieuwe bubbel. Dat is zo met iedereen die er bij aanwezig is. Als hsp voel je meer en daardoor kosten deze wisselende bubbels steeds opnieuw energie en aanpassing.
Jouw eigen gemoedstoestand (moe, boos, overprikkeld of juist blij en uitgerust), spelen ook weer een rol in de nieuwe bubbel..
Dus kijk voor je naar binnenstapt hoe het met jou gaat en wat jij nodig hebt. Eerst even douchen kan enorm veel verschil maken!
4. Verwachtingen…
Hsp kunnen teleurgesteld raken in hun verwachtingen. Stiekem hoop je dat je moeder wel zal hebben gekookt, maar helaas… Jij zou dat ongetwijfeld wel hebben gedaan…
We verwachten vaak van de ander wat we zelf zouden doen omdat we zo goed aanvoelen wat fijn is voor de ander. Maar is het ook fijn voor jou? Feitelijk plaats je jezelf steeds onder de ander, je vraagt je niet af of het goed is voor jou en doet het voor de ander. Op zich niets mis mee, maar vaak schept dit ook verwachtingen in jou.. De verwachting dat een ander iets voor jou doet… En dat is niet eerlijk naar de ander en niet fijn voor jezelf. Het geeft frustratie, boosheid, verdriet. Laat de verwachting los en doe ook zelf alleen maar iets voor de ander als je het echt wilt!
5. Het wijntje…
Het wijntje is eigenlijk een kleine verdover. Als je zo open staat en zoveel prikkels (bewust of onbewust) ervaart, kan het rustgevend werken om het zenuwstelsel even te dempen met wat alcohol. Even iets minder prikkels binnenkrijgen, geeft je de kans weer bij jezelf en jouw energie te komen. We willen je niet aan de wijn krijgen maar hiermee wel verklaren waarom dat wijntje jou soms net iets lekkerder in je vel zet.
6. En dan toch moe maar voldaan je bed in…
Als hsp heb je verbinding nodig, dus het is niet fijn je wereld zo klein te maken dat je niet meer buiten komt. Dus ja! verbinding heb je nodig! Maar creëer hem zoals het goed voelt voor jou. Dat kan betekenen dat je die broek voortaan online bestelt maar wel koffie gaat drinken met je vriendin in een tentje waar ‘t rustig is. Laat de leuke dingen van het leven dus niet lopen maar doe het op jouw manier. Dan kun je voldaan maar niet dodelijk vermoeid je bed in.
Als jij steeds voelt wat goed is voor jou, leef je moeiteloos, verbonden en blij en met een opgeladen batterij!!
Zelfs als je al deze dingen al weet, is het niet altijd makkelijk er naar te leven. Schuldgevoel en angst zijn vaak een grote tegenhanger.
Wil jij hierin getraind worden door 2 HSP experts?
Kijk dan eens HIER wat onze Transitie Training voor jou kan betekenen.