8 tips om ontspannen vakantie te vieren als je hsp bent

ontspannen op vakantie

We hebben een aantal tips neergezet zodat jouw reis makkelijker wordt:

Als je hoogsensitief bent, kan een reis maken behoorlijk veel prikkels veroorzaken. Nieuwe plaatsen, geluiden, mensen, cultuur en de onbekende dingen kunnen voor stress zorgen. Een overprikkeling kan niet uitblijven…. Het is helemaal niet erg, als je beseft dat het maar een overprikkeling is. Verzet je hier niet tegen want het is een manier van jouw systeem om te ventileren op de nieuwe indrukken die sterker binnenkomen. Als je je er wel tegen verzet, bestaat de kans dat er angst ontstaat. Daarna angst voor de angst, met als gevolg dat je niet meer wil reizen. Zonde!! Laat je er niet door tegenhouden. Want ook als HSP kun je prima grote reizen maken, verre reizen en kleine reizen… 

1. Het is fijn te weten waar je terecht komt. Zoek van te voren uit waar je terecht komt en waar er rustige plaatsen zijn waar jij niet de drukte in hoeft om bijv je boodschappen te halen…. Op deze manier kan je de eerste dagen bijkomen en rustig wennen aan alle nieuwe indrukken…. 

2. Zoek de voor jou leuke dingen uit die je graag wil doen, en besef dat wanneer het er druk is, je de dag daarna even een tandje terug mag. Dit is niet zonde van je tijd…. Het wordt pas zonde als je jezelf volledig over de kook helpt door alles te willen doen, zien, beleven etc… 

3. Boek een accomodatie in de rust. Je kunt er dan voor kiezen om de drukte op te zoeken, en je kunt jezelf weer terugtrekken wanneer jij stilte wilt…. 

4. Je reageert heftiger op voeding. Zeker wanneer het voeding is wat je niet kent. Jouw lijf heeft al veel prikkels te verwerken dus wees extra alert op bewerkte voeding. 
Zoek een supermarkt in de buurt en haal eigen spulletjes voor momentjes waarop je tussendoor eten nodig hebt en erge honger hebt…. 

5. Drink extra water. Ook om prikkels af te laten vloeien…. 

6. Leg de lat lager en verwacht niet teveel van jezelf, je hoeft op vakantie niet te presteren. Het is ook niet zonde van je dag wanneer niet ‘alles’ eruit haalt wat je in je hoofd had…. 

7. Geef jezelf tijd om prikkels te verwerken… 

8. Veroordeel jezelf er niet op dat je intenser beleefd en anders oppikt. Zeker wanneer jouw partner er geen last van heeft. Geef elkaar de ruimte om het te doen zoals ‘t goed voelt voor allebei…

P.S. Wij zijn zelf een paar weken geleden op vakantie geweest naar Ibiza. We geven een video review over hoe het was en of het ook HSP proof was…klik op de afbeelding hieronder.

Herken jij dit?


BEN JIJ OP ZOEK NAAR MEER ADVIES EN BEGELEIDING? Vraag nu een kostenloos consult aan t.w.v. € 145,-